29 Ocak 2009 Perşembe
Türkiye'de Çingene Müziği - Melih Duygulu
Kitap ve kapak tasarımı: Ali Akdamar
Fotoğraflar: Melih Duygulu
Dizgi: Emine Çiğdem Göç
Nota dizgisi: Hüseyin Tuncel-Didem Dermen
Basım tarihi: Mayıs 2006
Sayfa sayısı: 308
Fiyatı: 35,00 TL
Çingene, Hindistan içlerinden dünyanın dört bir yanına dağılan ve farklı adlarla anılan bir topluluğun Türkiye'deki genel adıdır.
Çingenelerin bölgelere göre değişen isimleri vardır; bunların en yoğun nüfusa sahip olanı, daha çok Türkiye'nin batı kesimlerinde yaşayan ve Roman olarak bilinen gruptur. Türkiye Çingeneleri diğer ülkelerde yaşayan akrabalarına göre son derece özel bir konumdadır. Zira Çingenelerin kültürel çeşitliliğinin en karakteristik örneklerine burada rastlamak mümkündür.
Türkiye'de yayımlanan ilk Çingene müziği monografisi olma özelliği taşıyan bu çalışmada, yalnızca ülkenin batısında yaşayan Romanların müzik kültürleri ele alınmıştır. Konunun kapsamı ve Çingenelerin yaşadığı coğrafî alanın genişliği dikkate alınacak olursa, bu çalışmanın Türkiye'deki Çingene Müziği konusuna bir giriş niteliği taşıyacağı ortadadır.
Yazar Hakkında
Melih Duygulu, 1967 yılında İstanbul'da doğdu. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservauarı'nın Temel Bilimler Bölümü'nden 1989 yılında mezun oldu. Lisans üstü eğitimini de aynı üniversitede tamamladı. Anadolu ve Trakya'da yaptığı alan araştırmalarında 1400 civarında halk ezgisi derledi. Çeşitli ansiklopedi, yıllık ve dergilerde makaleleri yayımlandı. Yurt içinde ve yurt dışında etnomüzikoloji ile ilgili toplantılarda bildiriler sundu. Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransa'da Türk müziği ve Ortadoğu müziğine ilişkin konferanslar verdi.
1989-1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Halk Müziği Topluluğu'nda bağlama sanatçısı olarak görev yaptı. 1990-1996 yılları arasında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda ve İzmit Belediye Konservatuarı'nda halk müziği ile ilgili dersler verdi. 1994 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak göreve başladı. Halen aynı bölümde Türk ve dünya müzikleri hakkında kuramsal dersler vermektedir.
Gaziantep Türküleri (1995) ve Alevi Bektaşi Müziğinde Deyişler (1997) adlı yayımlanmış iki kitabı vardır. Ayrıca "Arşiv Serisi" adı altında topladığı çeşitli müzik türlerini içeren yirmiden fazla yayımlanmış CD/Kitap çalışması bulunmaktadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder