29 Ocak 2009 Perşembe

Çocuklar İçin Isı Deneyleri - Robert W. Wood



Çevirmen: Ebru Soyçicek
Birinci Basım: Kasım 1998
Kapak Grafiği: Fatih Durmuş
Fiyatı: 7,50 TL

Önsöz'den

Fizik, Yunancada doğa anlamına gelen bir terimdir. Bizi çevreleyen doğal dünyayı "nasıl" ve "neden" sorularıyla araştıran bilim dalıdır. Fizik, suyun neden donduğunu veya buharlaştığını, büyüteçin nasıl büyüttüğünü ve tenis topunun neden zıpladığını açıklar.

Bu heyecan verici alanın konuları genellikle birbiriyle çakışır ancak bunlar birkaç temel gruba ayrılabilir: mekanik, ısı, ışık, elektrik ve manyetizma ve ses.

1800'lere kadar genel olarak ısının kalorik denilen bir akışkan olduğu düşünülürdü. Bir cisim soğuk veya sıcakken aynı ağırlıkta olduğu için ısı, önemli olan bir akışkan sayılmazdı. Sonra ısının iş yapmak için kullanılabileceği düşünüldü. Kısa süre sonra ısının bir enerji türü olduğu keşfedildi

Isı, yaptığımız hemen her şeyi, giydiklerimizi ve içinde yaşadığımız ev türünü etkiler. Eğer güneş soğusaydı, Yer üzerinde bütün yaşam sona erer ve Yer daha çok aya benzeyen soğuk, ölü bir kütle olurdu. Isı bizim hem yardımcımız, hem de düşmanımızdır. Isıyı kullanarak tren, gemi ve uçakları hareket ettirebiliriz, ancak ısı yakıcı da olabilir.

Kitaptan bir bölüm

Bu kitapta yapılan deneylerin çoğunda yanan mum kullanmak gerekmektedir. Anne-baba veya öğretmenin küçük çocukları ateşin tehlikeleri ve alevlerin güvenli şekilde nasıl söndürüleceği konusunda bilgilendirmeleri önerilir. aynı zamanda çocukların yangın çıkması halinde ne yapılacağı hakkında eğitilmeleri gerekir.

Bu kitaptaki bütün deneyler güvenle yapılabilir, ancak küçük çocuklar ateş ve ateşin dikkatsiz kullanımının zararları konusunda bilgilenirilmelidir. Aşağıdaki semboller kitap içinde, çocukların tek başına neleri yapabilecekleri ve neleri büyüklerin gözetimi olmadan yapmamaları gerektiği hakkında rehber olması için kullanılmıştır. Bazı çocukların bu deneylerden hiçbirini büyüklerin yardımı olmadan yapabilecek olgunlukta olmadığını ve bu sembollerin anne-baba veya öğretmenin tavsiyelerinin yerini tutamayacağını, yalnızca rehber olarak kullanılması gerektiğini unutmayın.

0 yorum:

Yorum Gönder