29 Ocak 2009 Perşembe

Hayat Kısa - Jostein Gaarder




Pan Yayınları - Gri Yayın Dizisi
Çeviren: Türker Armaner
Birinci Basım: Kasım 1997
İkinci Basım: Aralık 1997
Kapak Grafiği: Fatih Durmuş
Fiyatı: 7,50 TL


Aurelius Augustinus'un felsefi birikimiyle Hıristiyanlık öğretisini kendi hayatı çerçevesinde tartıştığı İtiraflar'ı ortaçağın en önemli metinlerinden biridir. Jostein Gaarder'in, bu itiraflarda sözü geçen sevgilinin bir mektubu olarak sunduğu "Hayat Kısa-Vita Brevis"te Floria Aemilia, bir yanda dünyevi arzularıyla mücadele eden, bir yanda da ruhunu kurtarma çabasındaki bir papazı kadın gözüyle sunuyor okura.




Kitaptan Bir Bölüm

1995 baharında kitap fuarı için Buenos Aires'e gittiğimde, bir öğleden önce kendimi San Telmo'daki ünlü bit pazarını gezerken buldum. Sokak ve pazar yerindeki tezgâhların önünde birkaç saat oradan oraya koşturduktan sonra, küçük bir sahaf dükkanına girmeye karar verdim. Gösterişsiz bir elyazmaları yığınında, gözüm, üstünde "Codex Floriae" etiketi olan kırmızı bir kutuya ilişti. İlgimi çekmişti, kutuyu dikkatle açıp elyazmasına göz attım. Bunlar eski, çok eski olmalıydılar; metnin Latince yazıldığı da hemen dikkatimi çekmişti.

Yazıya giriş mahiyetinde, bir satıra büyük harflerle bir selam yazılmıştı: "Floria Aemilia Aurelio Augustino Episcopo Hipponiensis Salutem." Floria Aemilia, Hippo piskoposu Aurelius Augustinus'u selamlar... Bu, bir mektup olmalıydı. Ama bu mektup, gerçekten 300'lerin ortalarında, hayatının çoğunu Kuzey Afrika'da geçirmiş bir teolog ve kilise babasına yazılmış olabilir miydi? Floria diye biri tarafından?

0 yorum:

Yorum Gönder