29 Ocak 2009 Perşembe

Einstein - Jeremy Bernstein




Önsöz: Jeremy Bernstein
Çeviren: Nazan Hekim Tuğbay
Birinci Baskı: Yazko 1982
İkinci Baskı: Yazko 1983
Üçüncü Baskı: Ağustos 1994
Kapak: Deniz Oral
Fiyatı: 10,00 TL

Albert Einstein'ı herkesin anlayacağı bir şekilde tanıtan bu kitap, Einstein'ın üzerinde çalıştığı üç temel konu çerçevesinde düzenlenmiş: özel görelilik kuramı, genel görelilik kuramı (bilim tarihinin en estetik yaratısı olduğu söylenir) ve Einstein'ın kuantum fiziğine önemli katkıları.

Jeremy Bernstein, Einstein'ın bilimsel bulgularının yanısıra ünlü bilim adamının yaşamını da aktarıyor.

"(Jeremy Bernstein) içeriği zarif ve ilgi çekici tutmuş. Einstein'ın kişiliği ve düşüncelerini derinlemesine ele almış."
-The New York Times-




Kitaptan Bir Bölüm

Yaşadığımız günlerde, modern hayatta bilim ve teknolojinin rolünden üzüntüye kapılmak popülerlik kazanırken, diğer yandan -yeni kitapların yayınlanması bir kanıt sayılırsa- Albert Einstein'ın hayatı ve kişiliğine olan ilgi yeniden arttı. Bu ilgi, Einstein'ın modern düşünceye ne kattığını anlamaya gidecekse, sanırım, umut verici bir işarettir. Çünkü büyük bir ihtimalle gelecek kuşaklar, tarihçilerin onyedinci yüzyılın son yarısını Newton çağı olarak düşündükleri gibi, yirminci yüzyılın ilk yarısını Einstein çağı olarak adlandıracaklardır. Newton'ın durumunda, onun düşüncesinin kendisini izleyenlerin sanattan, felsefe ve politikaya kadar- entelektüel hayatlarının her yönüne nasıl nüfuz ettiğini görmek için yüzyıldan fazla zaman geçti. Einstein'ın 1955'te ölümünden bu yana çeyrek yüzyıl bile geçmemişken, eserinin tam etkisine karar vermek içinse çok erken, yine de bu etkinin ne kadar olabileceği hakkında sezgisel bazı yargılar olabilir. Buradaki ironi, Einstein'ın çalışmasının, hayatları ve entelektüel bakışları, genellikle farkında olmadan, ondan etkilenen insanların pek küçük bir bölümü tarafından anlaşılmış olmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder