29 Ocak 2009 Perşembe

Kimya Güzeldir - Osman Gürel / Ömer Kuleli


Üçüncü Baskı: Pan Yayınları - Nar Yayın Dizisi, Ekim 2002
Kapak Grafiği: Fatih Durmuş
12,50 TL

Ey okuyucu; bu kitabın başlığına aldanma! İçindeki kısa yazılar, ne kimya, ne fizik, ne de başka bir bilimi öğretmeyi amaçlayan ders kitaplarında rastlayacağın dizgesel, düzenli bir kurgunun ürünleridir. Bu yazılarda kimya bilgilerine rastlayabilirsin ama; kimya öğretmezler. Fizik konuları ile karşılaşabilirsin ama; fizik dersi vermezler." diyor yazarlar ve ekliyorlar: "Bilginin her alanda ve her düzeyde bilimsel taban üzerinde yayılmasına ve gelişmesine bugün dünden daha da çok inanıyoruz. Gençlerin bilimi sevmelerini, bilimsel kuşku, bilimsel yargı yollarını tanımalarını istiyoruz, onların dünya görüşlerini bilimsel yaklaşımlar üzerine kurmaları gerektiğine inanıyoruz. Asıl sözümüz gençleredir."

"Kim anlayacak bilimi, kim dinleyecek beni" demeyi hiç akıllarına getirmeyen Ömer Kuleli ve Osman Gürel bu kitapta bilebildiklerini yalın sözcüklerle herkese anlatmaya çabalıyorlar, çünkü herkesin yolunun bir kısacık günde bile yüzlerce kez bilimle kesiştiğini görmüşler, anlatmaya çabalıyorlar, çünkü herkesin yolunun bir kısacık günde bile yüzlerce kez bilimle kesiştiğini görmüşler, anlatmaya çabalıyorlar bu "sıcak günlük temasları" herkese, herkesin dili ile... Kısa yazılarında kimya sahasında dolanıp duruyorlar, ama sık sık da fizik, biyoloji, çevrebilim sınırlarını aşıyorlar. Bu kitap kesinlikle bir ders kitabı değil, ama size bir şeyler öğreteceği kesin, hem de tatlı dille, güler yüzle, çünkü yazarlar bilimin asık suratlı olmadığını biliyorlar. "Bir ihtimal daha var. O da bilimi sevmek mi dersin?




Kitaptan Bir Bölüm

Bu haşarı Hidrojen kimin çocuğu yahu? Kimin değil ki? Güneşten geldiği söylenen Baba Hidrojen ile tombul Oksijen'in aşklarının meyvesi diyor kimileri de. Efendim rivayete göre güya bu fettan Oksijen Baba Hidrojen'i bir başka hidrojenle birlikte idare eder gidermiş yıllardır. İnsanlar da bunların beraberliğine suyun aziz ve de bölünmez bütünlüğü derlemiş. Kimyada poligami yok derlerse sakın inanmayın, örneği pek çoktur. Bu Oksijen var ya, valla bana kalırsa herkesin vesikalı yari. Oraya bak Demir'le, buraya bak Kalsiyum'la, yani senin anlayacağın tam bir sürtük.. Altın'a da çok asıldı, ama o soylu beyfendiden hiç yüz bulamadı. Baba Hidrojen de bula bula ona sevdalandı. Aşkın gözü kör diye ben buna derim, tam bir hidrojen bağlanması bunlarınki. Nice yakışıklı Potasyumlar, Kobaltlar katalizör olup etrafta kol gezer de bunları kimseler ayıramaz birbirinden... Derken bir gün Elektroliz diye bir herif çıkmış ortaya, tuttuğu gibi Oksijen'i kollarından ayırıvermiş belâlısı Hidrojen'den. On yüz bin yıllık sevgilimiz Su'ya üç otuz paralık elektrik enerjisinin yaptığına bak sen! Ebelik senin görevin mi? Herkesin birleşince çocukları olur, Su'yun çocukları elektrikle ayrışınca olmuş!

0 yorum:

Yorum Gönder