29 Ocak 2009 Perşembe

Çocuklar İçin Kimya Deneyleri - Robert W. Wood




Çeviren: Ayça Özgen
Birinci Baskı: Ekim 1994
İkinci Baskı: Mayıs 1997
Üçüncü Baskı: Mart 2002
Kapak: Deniz Oral
Fiyatı: 7,50 YTL

Kimya, maddelerin bileşimi ve bu maddelerde değişikliklere yol açan tepkimelerle ilgilenen bir bilim dalıdır. Kimyasal değişimi etrafımızda görebiliriz -fırında yanan kömürün küle dönüşmesi, su buharı, gazlar. Demir paslanır. Yediğimiz yiyecekler bile bize enerji vermek için değişime uğrarlar.

Kimya Deneyleri kitabı 8-13 yaş çocukları için hazırlanmış 39 kolay kimya deneyini içeriyor.

Görünmez mürekkep nasıl yapılır?
Kristal bahçesi nasıl oluşturulur?
Sert su nasıl yumuşatılır?
Yiyeceklerdeki nişasta nasıl saptanır?
Oksijen ve karbondioksit nasıl oluşturulur?


Yarım saatinizi vererek ve yalnızca bilinen ev gereçlerini kullanarak bu eğlenceli-eğitici deneyleri yapabilir, çevrenizde kimyanın ilgi çekici dünyasını keşfedebilirsiniz.




Kitaptan Bir Bölüm

Bu kitap, bilimin en heyecan verici sahalarından birini, kimyayı keşfeder. Kimya, maddelerin bileşimleri ve bu maddelerde değişimler oluşturan tepkimelerle ilgilenen bilim dalıdır. Bu değişimleri anlamak ve kontrol etmek, yeni maddeler ve yeni enerji biçimleri üretmek için önemlidir.

Kimyasal değişimleri çevremizde görebiliriz; demirin pas tutması, fırında yanan kömürün küle dönüşmesi, su buharı ve gazlar. Hatta yediğimiz yemek bile vücudumuzda, bize enerji vermek, et ve kemikleri oluşturmak için kimyasal değişime uğrar.

Ortaçağ boyunca, kimya basit metalleri altına çevirmekle uğraşan simyacıların aletiydi. Bugün ise heyecanlı araştırmalar yapan, müthiş keşiflerde bulunan eğitimli kişilerin elindedir. Uzmanlar günlük kullanım için yeni alaşımlar, plastikler ve başka maddeler geliştirirken, bir yandan da uzayda kullanılmak üzere yeni maddeler bulmaktadır. Tıp alanında da, kimyada yapılan ilerlemeler sayesinde hastalıkların tedavisi için çeşitli ilaçlar geliştirilmektedir. Bu kitaptaki deneyler kimyanın büyüleyici dünyasına kolay bir giriş niteliğindedir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

istedidiğim şekilde istediğim bilgilere ulşamıyorum.

Yorum Gönder