29 Ocak 2009 Perşembe

Neden New York Neden Istanbul - Ahmet Gürsoy



80 s.
Fiyatı: 20.00 TL

Neden New York Neden IstanbulÓ isimli kitabımda iki kentin ortak yönlerini ele almaya çalıştım. Bu fikir 1992Õde, bir iş nedeniyle gittiğim Venedik'te oluşmaya başladı ve on sene sonra New YorkÕta tamamlandı. Bu çalışma, hem İstanbul'u bir Venedikli gözüyle görebilmemi hem de İstanbul'un dil, din ve kültürde New York'u andıran bir açık-kent olabilmesi için neden Osmanlıların gelişini beklediğini anlayabilmeme yol açtı.
Bu bağlantı iki kentin benzerliklerini araştırmamda çıkış noktam oldu. Aralarındaki 8000 km.'lik mesafe ve 300 senelik zaman farkına rağmen bu iki etnik merkezin açık kent olmada edindikleri başarılar inanılmaz benzerlikler göstermektedir.
Kitabımda her iki kentin özgürlük mücadelesine olan katkılarından bahsederken, New York'un Amerikan kurtuluş savaşı ve devrimine kazandırdığı ilerlemeyle, İstanbulÕun 1820-1920 arası Doğu Avrupa ve Balkanlarda başlayan milliyetçilik hareketlerine karşı gösterdiği açık-kapı anlayışıyla yarattığı birikim ve başarıyı karşılaştırdım. İstanbulÕun BatıÕya dönük birikimi sayesinde TürkiyeÕnin nasıl 1923Õte AvrasyaÕnın ilk ve örnek laik devletini kurabildiğini ve ardından başarılı devrimciliğini tamamladığını anlatmaya çalıştım.
Türkçeye çevrilerek "Neden New York Neden İstanbul" adıyla okurlara sunulan kitap, önce "A New Yorker By Choice" ismiyle İngilizce yayımlandı. Bunun bir nedeni, tarihsel benzerliklerin seçilmesinde esas aldığım bakış noktasının New York olması ve diğer nedeni de konunun önce evrensel bir süzgeçten geçmesini sağlamaktı. Ğ Ahmet Gürsoy


Ahmet Gürsoy, İstanbul Teknik ÜniversitesiÕnden inşaat mühendisi olarak mezun olduktan üç yıl sonra, 1954'te Illinois Institute of Technology'nin zemin mekaniği kürsüsünde asistan olarak laboratuvar derslerini vermeye başladı. Daha sonra ressam olmak amacıyla gittiği New York'ta yerleşti. Bu şehre gelişinden 11 yıl sonra New York Modern Sanat Müzesine üç resmini sattı. 20 yıl sonra da New York Ressamlar ve Heykeltraşlar Federasyonuna başkan seçildi. Bu arada mühendisliği hiç bırakmadı. 45 sene içerisinde tünel inşaasından atom artıklarının zararsız hale getirilmesine kadar birçok projede yer aldı.
Nobel ödüllü dünyanın en meşhur fizikçileri ile beraber çalıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder