29 Ocak 2009 Perşembe

Piyano Tekniğinin Biyomekanik Temeli - Seba Baştuğ Şen




İkinci Basım: Mart 2002
Kapak Resmi: Auguste Rodin, La Cathédrale
Kapak Grafiği: Fatih M. Durmuş
Fiyatı: 7,50 TL

Önsöz'den

Değerli Okurlar,
Bilindiği gibi, gerek Türkiye'de, gerek dünyanın çeşitli ülkelerinde uluslararası yarışmalarda jüri üyesi olarak, ayrıca yine dünyanın çeşitli ülkelerinde “master class”larda ders vermiş ve veren bir insan olarak, defalarca genç piyanistlerin piyano tekniği ile ilgili olan sorunlarını gözlemledim. Bu sorunlar bir nevi bilgisizlik, yanlış yönlendirmeden kaynaklanıyor.
Yapılan herhangi bir iş, konsantrasyon eksikliği içinde gerçekleşmişse, bu eksiklik, ortaya çıkan sonuçta kendini gösterir. Böyle bir sonucun hiç kimsenin hoşuna gitmeyeceği bilinir. Ancak bu sonuca en tahammülsüz olması gerekenlerden biri de bence sanatçılar olmalıdır. Bu duruma düşmemenin yolu, konsantrasyonu elde etmekten geçer.
Sayın Seba Baştuğ Şen bu konuya, meditasyon yoluyla elde edilen konsantrasyon önerisiyle sağlam bir çözüm yolu getiriyor.
Geleneksel piyano eğitiminin, piyano çalmadaki antifizyolojik jestlerin yol açtığı rahatsızlık ve sakatlıklar karşısında pek bir şey yapamayacağını gösteren bu araştırma, piyano tekniğinin anatomo-fizyolojik ve psikolojik temele dayalı çalışma biçimini alternatif olarak sunuyor


Hüseyin Sermet

0 yorum:

Yorum Gönder